ימים קשים עוברים על כולנו, ובדיוק כמונו, גם בעלי הזנבות במשפחה סובלים – שגרת היומיום שלהם מופרת על ידי האזעקות וקולות הנפץ, השהיה בחדרים המוגנים מלחיצה, ויותר מכל, החרדה ואווירת אי הוודאות מחלחלות גם אליהם.
איך בכל זאת אפשר להפוך את התקופה המלחיצה הזאת לקצת יותר ידידותית לכלבים שלנו, וחשוב אף יותר – כיצד ניתן להגן עליהם בשעת חירום?
כל המידע לפניכם.
הכנת המרחב המוגן לכלב
ממש כפי שאנו אוגרים עבורנו ציוד הכרחי לשעת חירום במרחב המוגן, כך גם הכלבים שלנו זקוקים לציוד משלהם.
לפניכם רשימת הציוד המומלצת לכלב במרחב המוגן:
- אוכל יבש לכלב באריזה אטומה – כמות המספיקה לפחות ל – 48 שעות
- בקבוק מים – כמות המספיקה לפחות – 48 שעות
- כלי אוכל וכלי מים
- מחסום פה
- רצועת הולכה
- כלוב נשיאה עם פרטי הקשר של הבעלים רשומים עליו באופן ברור בטוש בלתי מחיק
- פד לצרכים/ עתונים ישנים ושקיות לאיסוף צרכים
- מלאי תרופות, במידת הצורך
- חטיפים לכלב, עצמות לעיסה/ קונג/ צעצוע אהוב
אחסנו את הציוד במקום מרוכז ונגיש במרחב המוגן, כך שתוכל לקחת אותו אתכם בקלות במידה ויידרש פינוי.
מה עושים עם הכלב בזמן אזעקה?
אזעקה הינה מצב מלחיץ ביותר עבור מרבית הכלבים, אולם באמצעות מספר כללים מנחים ותרגול מבעוד מועד, ניתן להרגיל את הכלב לסיטואציה ולשפר עבורו (וגם עבורנו) את ההתנהלות מרגע הישמע האזעקה, ועד שניתן לצאת מהמרחב המוגן:
- פינוי כלב למרחב מוגן בתוך הבית – רוצו למרחב המוגן וקראו לכלב לבוא עמכם, מיד עם הישמע האזעקה. במידה והכלב מבוהל מדי מכדי לזוז, ניתן להרים אותו על הידיים.
מיד עם ההגעה לממ"ד הרגיעו את הכלב ותנו לו חטיפים מפנקים, אותם מומלץ להשאיר במרחב הבטוח מבעוד מועד. - פינוי כלב למרחב מוגן מחוץ לבית (מקלט, חדר מדרגות וכד') – וודאו שהכלב קשור ברצועה, או לחילופין – נמצא בתוך כלוב נשיאה, בדרך למרחב המוגן ובכל מהלך השהייה בו.
במידה והכלב עלול להיות אגרסיבי בשל הסיטואציה המלחיצה שימו עליו גם מחסום פה, במיוחד אם אתם שוהים במרחב המוגן עם אנשים נוספים.
בשום פנים אין לתת לכלב להיות חופשי, שכן כלבים רבים עלולים לברוח, או להתנהג בצורה חריגה, בשל הלחץ.
במהלך השהיה במרחב המוגן עודדו את הכלב עם מילים מרגיעות והעניקו לו חטיפים.
במידת הצורך השאירו את הרצועה מחוברת לכלב גם בין האזעקות, כך שתוכלו להגיב בצורה המהירה ביותר.
כיצד להרגיע את הכלב בזמן מלחמה ובמרחב המוגן?
תקופת מלחמה הינה קשה עבור בעלי החיים שלנו לא פחות מעבורנו – שבירת השגרה, הרעשים (ולפעמים גם הריחות) הזרים, ומעל הכל – הלחץ שלנו, גורמים לכלב לתחושות לחץ וחרדה.
איך בכל זאת ניתן להרגיע את הכלב בתקופת מלחמה? לפניכם מספר המלצות:
- כלבים רגישים מאוד ללחץ של בעליהם ולכן הדבר החשוב ביותר הוא לשדר לכלב רוגע במהלך השהייה במרחב המוגן, ולחזק אותו באמצעות חיזוקים חיוביים כגון: דיבורים מרגיעים, ליטופים, חטיפים או צעצועים אהובים, קונג ממולא בכל טוב ועוד.
- נסו לשייך את המרחב המוגן לאסוציאציות נעימות עבור הכלב שלכם, כדי שלא יחשוש להיכנס אליו בשעת הצורך. בקרו איתו במרחב המוגן גם בזמן שגרה ופנקו אותו קצת כדי שיתרגל למקום. במידה ומתאפשר, השתדלו לארגן לכלב פינה משלו עם מיטה או שמיכה אהובה וצעצועים, כך שירגיש בנוח ככל האפשר.
- נסו להכניס כמה שיותר אלמנטים של שיגרה לסיטואציה הכאוטית של האזעקה: חזרו באופן קבוע על אותן המילים עם תחילת האירוע ובסופו – למשל, "רקסי בוא לממ"ד!" ו-"ניגמר" בטון מרגיע עם סיום האירוע.
- נסו להסיח את דעתו של הכלב מהסיטואציה המלחיצה, למשל על ידי משחק, או על ידי תרגול פקודות בסיסיות שהכלב כבר מכיר היטב (רק במידה והכלב נהנה ומשתף פעולה).
- כלבים רבים מתנהגים באופן חריג בשעת אזעקה בשל הלחץ הרב בו הם נמצאים, ויכולים לנבוח או לילל, לחפור ברצפה, לשרוט את הדלת, לרייר, לעשות צרכים ואף להיות תוקפניים מהרגיל (במיוחד במקלטים משותפים בהם ישנה צפיפות וחשיפה לגירויים נוספים).
נסו לגלות הבנה להתנהגות זו, ולא לגעור בכלב אלא להתמקד במקום זה בחיזוק התנהגויות רצויות. - כלוב נשיאה או הטסה יכול לסייע להרגעת הכלב, שכן הוא מדמה מאורה המאפשרת לכלב להרגיש מוגן ובטוח. בנוסף הכלוב מקטין את הסיכון שהכלב יפגע על ידי הסובבים אותו, או יפגע בהם (במיוחד במרחב מוגן משותף). הצטיידו בכלוב מבעוד מועד והיעזרו בו במידת הצורך.
- במידה והכלב חרדתי, ומפגין תגובות קיצוניות במיוחד, ניתן להתייעץ עם וטרינר לגבי תרופות הרגעה מתאימות, אולם בשום פנים ואופן אין לתת לכלב תרופות על דעת עצמכם.
מה עושים אם יש יותר מכלב אחד במקלט, או במרחב המוגן?
לא נדיר לפגוש בכלבים נוספים במקלטים, או מרחבים מוגנים, משותפים. אם הכלבים מסתדרים זה עם זה הרי מדובר בדבר מבורך העשוי להקל על הכלב ולהסיח את דעתו מהסיטואציה המלחיצה.
במידה והכלבים לא מסתדרים יש להפריד אותם לשני צידי החדר, צמודים לבעליהם עם רצועות ואף עם מחסומי פה במידת הצורך. אם ניתן, רצוי ליצור גם מחיצה מאולתרת, למשל מרהיט שנמצא במרחב המוגן, או גדר גורים שהבאתם למקום מבעוד מועד.
הרגיעו את הכלבים ונסו להסיח את דעתם זה מזה באמצעות משחק, תרגול פקודות פשוטות, או קונג מלא בכל טוב/ עצמות לעיסה (במידה והם לא רכושניים לאוכל שלהם).
מה עושים אם יש אזעקה בזמן טיול עם הכלב?
לפניכם מספר כללים מנחים להוצאת הכלב לטיול בשעת מלחמה או מבצע צבאי:
- הישמעו להוראות פיקוד העורף באזור מגוריכם, והצטיידו מראש בפדים לצרכים, או בעתונים ישנים, למקרה שלא ניתן יהיה לצאת מהבית.
- בתקופה בטחונית לחוצה מומלץ לקצר את הטיולים עם הכלב ולהישאר בקרבת הבית, או המרחב המוגן, גם בשעת הטיול.
- וודאו לפני כל טיול שהקולר, או רתמת הכלב, תקינים ומהודקים כראוי, ושמחובר אליהם תג עם פרטי הקשר שלכם למקרה של בריחה.
- מומלץ להשתמש ברצועה קצרה ככל האפשר, ורצוי להימנע מרצועות נמתחות המאפשרות פחות שליטה על הכלב ויותר מועדות לתקלות.
- הקפידו להצטייד לפני כל יציאה לטיול בחטיפים ומחסום פה, לשהייה במקלטים משותפים.
- במידה והאזעקה נשמעת במהלך טיול עם הכלב, פעלו בהתאם להנחיות פיקוד העורף באזורכם, כאשר הכלב צמוד אליכם וקשור ברצועה לכל אורך הדרך.
- בשום פנים ואופן אין לשחרר את הכלב מהרצועה בזמן הטיולים, שכן כלבים עלולים להילחץ ולברוח בשעת אזעקה.
הנחיות נוספות לשמירה על שלום הכלב בעת מלחמה או מבצע צבאי
לפניכם מספר כללים נוספים שיסייעו לכם לשמור על הכלב בטוח בתקופת מלחמה או מבצע צבאי:
- אל תשאירו את הדלתות, השערים, או החלונות, פתוחים. כלבים רבים נלחצים מאוד בזמן אזעקות ועלולים לברוח מביתם.
- וודאו שיש לכלב שבב עם פרטי הקשר העדכניים שלכם ותג עם שם וטלפון על הרצועה. ניתן לבדוק את פרטי השבב באתר המרכז הארצי לרישום כלבים.
- וודאו שהכלב מחוסן בכל חיסוני השגרה.
- במקרה של פינוי מהאיזור, קחו כמובן את הכלב אתכם, או מצאו לו מחסה חלופי (כלביות רבות למשל פותחות את שעריהן לאימוץ זמני בעתות חירום).
בתקווה שכולנו, הולכים על שתיים ועל ארבע כאחד, נשוב לשגרה בטוחה במהירה.
משפחת מאפט