אנשים, הסובלים מבעיות מפרקים מסוגלים לחזות את תחילת החורף מעצם הופעתה או החמרתה של הדלקת. ירידת הטמפרטורה גורמת, גם בכלבים, להחמרה של התופעה. החורף ששוטף אותנו מספק לנו הזדמנות טובה לדבר על דלקת מפרקים בכלבים, בעיה כואבת ונפוצה ביותר, ועל הדרכים בהן אנו יכולים לסייע להם לעבור את החורף בצורה קלה ונסבלת יותר.
דלקת מפרקים היא מחלה אורטופדית השכיחה בעיקר בקרב כלבים גדולים ומבוגרים. המחלה פורצת בעקבות שחיקה וניוון של סחוסי הפרקים, שכבר אינם ממלאים את תפקידם כבולמי זעזועים. במצב זה עצבי העצמות נותרים חשופים, דבר שגורם לכאבים ובסופו של דבר לצליעות.
לפניכם הדרכים לזהות, למנוע ולסייע במחלה.
הגורמים לדלקות מפרקים בכלבים
משקל עודף: חוסר פעילות, אחד מהתסמינים לדלקת פרקים, עלול לגרום להיווצרות משקל עודף. משקל עודף מגביר במישרין את העומס המוטל על המפרקים, וכתוצאה מכך הם נשחקים ביתר מהירות.
פעילות מאומצת ופציעות: גם פעילות גופנית מוגזמת עלולה לשחוק גידים, רצועות וסחוסים. בנוסף, פציעות חמורות עלולות לגרום לטראומות או זיהומים המובילים לחוסר יציבות במפרקים ולמחלות ניווניות.
מחלות וזיהומים: מחלות עלולות לגרום לפגיעה בסחוס ולהגביר את קצב תהליכי הניוון. לדוגמה, זאבת, המחלה האוטואימונית שבמסגרתה הגוף תוקף את עצמו. זיהומים ויראליים, פטרייתיים, או חיידקיים, עלולים לעבור מזרם הדם למפרקים ולפגוע בהם.
גנטיקה: למרות שדלקת פרקים לא מוגבלת לגזעי הענק בלבד, אכן נמצא שישנו קשר ישיר בין גודל הכלב וגזעו לנטייה הגנטית ללקות בדלקת פרקים. לדוגמה, קרוב לוודאי שחלק ניכר מגזע הסן ברנרד יפתח דלקת פרקים.
גיל: ככל שהכלב מבוגר יותר, כך גוברים הסיכויים שילקה בדלקת פרקים עקב שחיקה טבעית של המפרקים במרוצת השנים. קיימים כיום בשוק סוגי אוכל לכלבים מבוגרים הכוללים תוספים שונים התורמים לבריאות המפרקים כגון גלוקוזאמין – סלקט אוכל כלבים מבוגרים, ו – פירסט צ'ויס סניור.
כך תזהו אם כלבכם סובל מדלקת פרקים
שינוי ברמת הפעילות: כלב הסובל מדלקת פרקים יפחית את רמת הפעילות שלו. הוא ירבה לשבת או לרבוץ במנוחה, יתעייף במהרה ולא יפגין התלהבות לצאת לטיולים ארוכים.
תנועה מוגבלת: כלב חולה יקום ממרבצו באיטיות או בנוקשות, במיוחד בחורף. בדרך כלל הוא יחלק את משקל גופו בצורה לא שווה, ויתקשה לעלות במדרגות ולעבור ממצב שכיבה לישיבה.
שינוי בדפוסי ההתנהגות: תוכלו להבחין בירידה כללית בשמחת החיים של הכלב. ייתכן שהכלב ירבה ללקק את האזור הפגוע, ויתרחק או אף ינשך את האדם שינסה לגעות במפרק הפגוע. הוא עלול ליילל בעת פעילות מאומצת.
תסמינים חיצוניים: אם כלבכם סובל מדלקת מפרקים, בדרך כלל תוכלו להבחין בנפיחות במפרקים. לעתים הכלב אף יאבד מנפח השרירים שלו.
טיפול בדלקת פרקים אצל כלבים ומניעתה
טיפול תרופתי: בעבר היה נהוג להשתמש במשככי כאבים כאופטלגין, אספירין וסטרואידים אחרים, אך נמצא שהם גורמים לתופעות לוואי רבות ומסוכנות. חשוב לציין שאין לתת לכלבכם תרופות המיועדות לבני אדם, אלא בהמלצת וטרינר מורשה.
כיום אפשר למצוא תרופות אנטי דלקתיות שאינן כוללות סטרואידים, אשר פועלות על המפרקים בצורה ממוקדת ומפחיתות את עוצמת הדלקת והכאבים.
תוספי מזון: הן כטיפול מונע והן כטיפול בזמן התפתחות המחלה, מומלץ להעשיר את תזונת הכלב בתוספים לחיזוק המפרקים. למשל, תוספי מזון המכילים רמות גבוהות של גלוקוזאמין (אבן הבניין של הסחוס) וכונדרויטין (המעכב את הישחקות הסחוס). ניתן כיום למצוא אוכל לכלבים עם בעיות מפרקים, שמכיל כבר את התוספים האלו בצורה מובנית במזון.
הקפדה על משקל מאוזן: אם תעזורו לכלבכם לשמור על תזונה מאוזנת, שתביאו למשקל האופטימלי, תוכלו להפחית את העומס על המפרקים ולעכב את הופעת המחלה והתפתחותה. אם הכלב סובל מעודף משקל, מומלץ לתת לו אוכל כלבים דיאטטי דל שומן וקלוריות ולהאכיל את הכלב בצורה מבוקרת.
פעילות גופנית מבוקרת: פעילות גופנית תעזור במניעת המחלה ובטיפולה, אך יש להימנע מפעילות מאומצת וממושכת, שעלולה להסב למפרקים יותר נזק מאשר תועלת. פעילות גופנית מבוקרת, כמו למשל הליכה על שפת הים, תספק תמיכה למפרקים, תגמיש את הגידים והרצועות, תגביר את זרימת הדם למפרק ותסייע בשמירה על המשקל.
לחצו כאן כדי לקרוא כיצד לבחור את האוכל המתאים ביותר עבור הכלב שלכם