במהלך השנים צצו לא מעט שיטות אילוף, חלקן נעימות יותר וחלקן פחות, חלקן עובדות וחלקן מבזבזות זמן.

שיטת האילוף לפי חיזוק חיובי היא אחת השיטות הפופולריות ביותר היום, ובעצם מבוססת על מחקר שנעשה לפני למעלה מ-100 שנים, על ידי החוקר איוון פבלוב. שיטת האילוף מתבססת על ממצאיו של החוקר ויוצרת התניה אצל בעלי החיים (כלבים, חתולים, אפילו ציפורים) תוך כדי עבודה עם מכשיר הנקרא "קליקר".

איך עובדת השיטה?

הקליקר הוא מכשיר קטן עם פנים מתכתי אשר בלחיצה על כפתור משחרר מעין קליק (ולכן שמו). את הקליקר ניתן לרכוש בשלל חנויות לבעלי חיים ולהתחיל את העבודה עם בעל החיים מיד. תוך כדי העבודה אנו יוצרים התניה לבעל החיים עם הקליק שגורמת לו להבין שבכל פעם שהקליק נשמע הוא אומר לו "כל הכבוד, עשית עבודה טובה". את יצירת ההתניה ניתן לבצע בכמה דרכים, כאשר הפופולרית ביותר בהן היא כמובן לתת לבעל החיים חטיף לכלבים או פינוק בכל פעם שנשמע הקליק.

לאחר שבעל החיים קישר את הקליק עם פינוק ומשהו כיפי, מתחילים לעבוד אתו על קח-תן. כלומר, אם בעבר נתנו קליק ופינוק ללא סיבה, היום ניתן את הקליק רק כאשר יבצע בעל החיים את הפעולה בצורה נכונה.

אז איך עושים את זה בפועל?

ניקח לדוגמא אילוף כלב. לאחר שיצרנו את החיבור אל הקליקר באמצעות החטיף, אנחנו מתחילים לעבוד על פעולות ספציפיות. למשל, כאשר אנו רוצים שהכלב ישב אנו מורים לו בעזרת מילים, ואם הוא לא מבין, אפילו לוחצים בעדינות פיזית על מנת שישב. ברגע שהכלב מתיישב, אנו לוחצים על הקליק, ובכך גורמים לו להבין שהפעולה הזו שהוא ביצע כרגע היא בדיוק מה שרצינו ממנו.

בתהליך איטי נעלה שלבים. לאחר שהכלב הבין לחלוטין את הפקודה "שב", נעבור ללמוד את "ארצה". לא נלמד את הכלב כמה פקודות בבת אחת, אלא נתאמן על כל פקודה עד שהוא מבצע אותה כהלכה לפני שנעבור לפקודה הבאה. חשוב לפעול בשיעורים קטנים במהלך היום, ולא בשיעור אחד ארוך ומתיש.

הכי חשוב לזכור- זו שיטה של חיזוק חיובי. אם לוקח לכלב זמן ללמוד או שהוא לא מבצע את הפקודות, אין להעניש אותו או לערב חיזוקים שלילים, רק בעזרת שמירה על עקביות, השיטה תצליח.

מידע נוסף

לחצו כאן כדי לקרוא על 4 הפקודות שהכלב שלכם חייב להכיר

לחצו כאן כדי לקרוא מה עושים עם גור נושך



סלקט אוכל לכלבים