האינטרנט מלא בסרטונים של חתולים שמנים וחמודים, ואולי אנחנו מטפחים אחד כזה בביתנו בהנאה רבה, אבל חשוב לזכור – השמנה אצל חתולים איננה רק עניין אסתטי, אלא מהווה גורם סיכון משמעותי לבעיות בריאותיות רבות, חלקן אף מסכנות חיים.
לכן גם אם על פניו נראה שהחתול השמנמן שלך שמח ומאושר בחלקו, כדי לשמור עליו כך חשוב להחזיר אותו למשקל תקין.
כל מה שחשוב לדעת לפניכם.
ראשית, איך מגדירים השמנת יתר אצל חתולים
השמנה אצל חתולים מוגדרת כמשקל גוף הגבוה ב-15%, או למעלה מכך, ממשקל הגוף האידיאלי של החתול.
השמנת יתר אומנם תאובחן על ידי וטרינר, אך לרוב יש לה סימנים די ברורים – אם הבטן של החתול משתפלת מטה בצורה משמעותית בעמידה, ואם לא ניתן להרגיש את הצלעות של החתול במישוש עדין, כנראה שהחתול שלכם סובל מעודף משקל.
גורמי סיכון להשמנה אצל חתולים
בין גורמי הסיכון להשמנת יתר אצל חתולים ניתן למנות:
- תזונה לא מאוזנת: חתולים הניזונים ממזון עתיר קלוריות, או צורכים כמויות מזון מופרזות, נוטים לעלות במשקל. מתן חטיפים, מעדנים, או שאריות מזון ביתי תורמת גם היא לבעיה.
- עיקור וסירוס: עיקור, או סירוס, מפחיתים את רמות ההורמונים המשפיעים על חילוף החומרים, דבר המוביל לעלייה במשקל במידה ולא מתאימים את התזונה בהתאם.
- מחסור בפעילות גופנית: חתולי בית שאינם נוהגים להסתובב בחוץ מוציאים פחות אנרגיה, ולכן נוטים יותר לפתח בעיית השמנה.
- גיל החתול: חתולים מבוגרים נוטים להיות פחות פעילים, דבר המוביל לשריפת קלוריות נמוכה יותר ולעלייה בסיכון להשמנה
- בעיות בריאותיות: מחלות מסוימות, למשל בעיות תפקוד בבלוטת התריס, או גידול בלבלב, מהוות גם הן גורם סיכון. גם נטילת תרופות, כגון סטרואידים, עלולה להוביל לעלייה במשקל.
- פציעות: פציעות מגבילות את התנועה ומקטינות את שריפת האנרגיה.
- ועוד.
השלכות בריאותיות של עודף משקל בחתולים
השמנת יתר אצל חתולים עלולה לגרום למגוון בעיות בריאותיות, ביניהם:
- סוכרת מסוג 2: חתולים שמנים נמצאים בסיכון מוגבר לפתח סוכרת, מחלה הדורשת טיפול קבוע לכל החיים.
- בעיות במפרקים ובתנועה: משקל עודף מפעיל עומס יתר על המפרקים שיכול להוביל לדלקות מפרקים ובעיות אורטופדיות אחרות.
- קיצור תוחלת החיים: מחקרים מראים כי חתולים שמנים חיים בממוצע פחות מחתולים במשקל תקין.
- קשיי נשימה: עודף משקל עלול ללחוץ על הריאות והסרעפת, דבר המוביל לבעיות בנשימה, במיוחד בעת מאמץ.
- מחלות לב וכלי דם
- ועוד.
כיצד למנוע השמנת יתר בחתולים?
בדיוק כמו אצלנו, גם אצל חתולים דרך הטיפול הטובה ביותר היא מניעת הבעיה למכתחילה.
לפניכם כמה עצות מועילות למניעת השמנה בחתולים:
- שמירה על תזונה מאוזנת: מומלץ להתייעץ עם וטרינר לגבי סוג המזון והכמות המתאימה לחתול, בהתאם לגילו, גודלו ורמת הפעילות שלו.
חשוב להקפיד על מתן אוכל לחתולים איכותי מיצרן מוכר, עם רכיב ראשון בשרי ברשימת הרכיבים שעל גב האריזה.
עוד על בחירת מזון לחתול ניתן לקרוא פה - פעילות גופנית: נסו להניע את החתול לפעולה כמה שיותר. השתמשו בצעצועים לחתול כמו כדורים, חכות, לייזר, או עמודי טיפוס כדי לדרבן את החתול לזוז.
- הרגלי אכילה נכונים: במרבית המקרים, לחתול בוגר ובריא ניתן להסתפק במתן אוכל יבש פעמיים ביום, בשעות קבועות. במידה ויש לחתול נטיה לאכילת יתר, מומלץ לקחת את קערת האוכל לאחר כחצי שעה, גם אם החתול לא סיים לאכול.
חשוב תמיד להקפיד שקערת מים טריים תהיה נגישה לחתול בכל עת. - הגבלת חטיפים ומעדנים: חטיפים לחתול, או מעדנים, יכולים להוות מקור משמעותי לקלוריות עודפות. לכן, במידה ומחליטים לתת, יש לעשות זאת במידה ובצורה מבוקרת.
בנוסף, מומלץ לבחור במעדנים מופחתי קלוריות, למשל – מעדנים לחתול מסורס מתוצרת חברת מורנדו האיטלקית, המשלבים מענה תזונתי מותאם לחתולים מסורסים עם טעימות נהדרת. - מעקב אחר המשקל: שקילת החתול באופן קבוע ומעקב אחר שינויים במשקלו יעזרו לזהות בעיות מוקדם ולהגיב בהתאם.
- התאמת התזונה לאחר עיקור/סירוס: לאחר העיקור, או הסירוס, חשוב להתאים את תזונת החתול כדי למנוע עלייה במשקל, למשל – על ידי בחירה באוכל לחתולים מסורסים, המותאם לצרכים התזונתיים של חתולים שעברו סירוס או עיקור.
לפניכם שלוש אופציות מצויינות:- First choice, אוכל לחתול מסורס – אוכל סופר פרימיום לחתולים מסורסים/ מעוקרים, ללא דגנים ובעל רמת חלבון גבוהה (33%) המסייעת להגביל עלייה במשקל תוך שמירה על מסת השריר. תוצרת קנדה.
- סלקט אוכל לחתול מסורס/ לייט נטול דגנים, או סלקט סניור מסורס/לייט לחתולים מעל גיל 7 – מזון יבש סופר פרימיום ללא דגנים הכולל רכיבים איכותיים ומותאם במיוחד לחתולים מסורסים, או מעוקרים. תוצרת ספרד.
- Miogatto אוכל לחתול מסורס: מזון סופר פרמיום לחתולים מסורסים או מעוקרים, הכולל חלבון מן החי כמרכיב ראשון תוך הקפדה על תכולת שומן מופחתת. תוצרת איטליה.
החתול שלי שמן, מה אפשר לעשות?
במקרים בהם החתול כבר סובל מעודף משקל, חשוב לטפל בבעיה בצורה מבוקרת ומקצועית:
- אבחון והתאמת תוכנית דיאטה לחתול: מומלץ לקחת את החתול לאבחון מקצועי אצל הוטרינר המטפל כדי לבדוק את מצבו הבריאותי הכללי, האם המשקל באמת מהווה בעיה, ובמידת הצורך – התאמת תוכנית דיאטה מותאמת אישית לחתול.
במרבית המקרים הדיאטה תכלול בקרה של כמות המזון ומעבר לאוכל לייט, למשל – First choice, אוכל לייט לחתול בעל משקל עודף, או סלקט אוכל לחתול מסורס/ לייט נטול דגנים.
במקרים קיצוניים יותר ניתן לעבור למזונות וטרינריים רפואיים, המיועדים להפחתת משקל. - הגברת הפעילות הגופנית:
- צעצועים: משחקים כמו חכות, כדורים קטנים או לייזר יכולים לעודד את החתול לזוז.
- זמן משחק יומי: רצוי להקדיש לפחות 10–15 דקות ביום למשחק פעיל עם החתול.
- עמודי טיפוס: מומלץ להוסיף עמוד טיפוס, או מדפים, שיעודדו את החתול לטפס ולקפוץ.
- הפסקת נשנושים: הימנעו ממתן חטיפים או שאריות אוכל מהשולחן.
- חלוקת ארוחות: במקום להשאיר את קערת האוכל מלאה כל היום, מומלץ לחלק את המזון ל-2–3 ארוחות קטנות, ולקחת את קערת האוכל לאחר כחצי שעה מההגשה גם אם לא נאכלה עד תומה.
- מניעת תסכול: כדי להימנע מתסכול או בעיות התנהגותיות, חשוב לוודא שהתהליך מתבצע בצורה הדרגתית ושהחתול מקבל הרבה תשומת לב ומשחקים שיסיחו את דעתו מהאוכל.
- מעקב אחר התקדמות: יש לשקול את החתול באופן קבוע (אפשר להשתמש במשקל ביתי, תוך החזקת החתול), כדי לוודא שהמשקל יורד בצורה מבוקרת.
יש לציין שגם ירידה קיצונית במשקל החתול צריכה לעורר חשד ומחייבת בדיקת וטרינר, מאחר והיא עלולה להעיד על התפתחות מחלה או הפרעה מטבולית כלשהי.
לסיכום – השמנת יתר בחתולים היא בעיה משמעותית המשפיעה על הבריאות, איכות החיים ואפילו תוחלת חייו של החתול, ולכן חשוב שלא להזניח ולטפל בנושא, ויפה שעה אחת קודם.
החדשות הטובות הן שבעזרת תזונה מאוזנת, פעילות גופנית ומעקב צמוד, ניתן להחזיר את החתול למשקל תקין (אל תדאגו, הוא עדיין ישאר חמוד!).